Stijging van huizenverkoop in eerste kwartaal van 2015 met bijna 18%

Veronique Matthys 15 May 2015

In het eerste kwartaal van 2015 steeg het aantal huizenverkopen met een kleine 18%.

Er is nog steeds een groeiende interesse van buitenlanders in huizen in Turkije.  De voorzitter van een groot bouwbedrijf zei dat de onroerend goed sector in Turkije vooral groeit door de buitenlandse investeerders. De lokale bevolking zoekt meer huizen in de provincies Istanbul, Bursa en Trabzon. De meeste huizen worden verkocht in april en september, de topmaanden voor de buitenlanders om te kopen.  Het hoogste aantal investeerders komt uit Saoedi Arabië, Qatar, Arabische Emiraten, Egypte en Koeweit.

De verkoop van huizen in de herverkoop steeg ook in het afgelopen jaar.  Mensen kunnen immers een huis kopen, binnen de maand eigenaar zijn, en verhuren of verhuizen.

Goede projecten en bouwbedrijven die professioneel werk verrichten, lijden vaak mee onder de (terecht) slechte reputatie van sommige bouwbedrijven.  Goede bouwbedrijven zij deze die op tijd opleveren en hun beloftes nakomen zodat het opgeleverd project hetzelfde of beter is dan het ontwerp.

De stijging van de waarde van de dollar ten opzichte van de TL leidde tot instabiliteit en dalende nationale investeringen, maar tegelijkertijd resulteerde dit in stijgende verkopen aan buitenlandse investeerders.