Turkije: een land gelegen op 2 continenten!

Turkije is een jonge parlementaire republiek (opgericht in 1923 door Atatürk) gelegen deels in Zuidwest-Azië en deels in Zuidoost-Europa. De hoofdstad is Ankara, waar alle regeringsinstellingen zich bevinden.  Turkije heeft een democratisch regime én de staatsinstellingen zijn seculier.

Turkije ligt voor 97% in Azië, maar ook voor een stuk in Europa.  Het oude stadsgedeelte van Istanbul ligt op Europees grondgebied. Het Aziatische deel, Anatolië, wordt gescheiden van en het Europese deel door de Dardanellen, de Zee van Marmara en de Bosporus, die de Middellandse Zee met de Zwarte Zee verbinden. Turkije wordt om culturele, politieke en geschiedkundige redenen vaak tot Europa gerekend. Turkije grenst aan Syrië, Irak, Iran, Azerbeidzjan, Armenië, Georgië, Griekenland en Bulgarije. Het land heeft een enorme kustlijn van 6530 km.

Turkije is medeoprichter of lid van:

  • de G20 (de groep die de 20 belangrijkste economieën van de wereld bij elkaar brengt)
  • de Verenigde Naties
  • de Organisatie van de Islamitische Samenwerking
  • de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa
  • de Raad van Europa (sinds 1949)
  • de NAVO (sinds 1952)

Sinds 2005 zijn de onderhandelen tussen Turkije en de Europese Unie gestart over toetreding van Turkije tot de Europese Unie. De CIA zegt dat Turkije één van de 34 ontwikkelde landen is en bovendien classificeert de VN Turkije als land met ‘hoge menselijke ontwikkeling’. Turkije is volgens wetenschappers een regionale macht met veel invloed in Centraal-Azië en Oost-Europa.

In Turkije kreeg de vrouw reeds stemrecht in 1923!  Het was één van de eerste landen waar dit gebeurde, onder invloed van de moderne Atatürk.  

Noot: het vrouwenstemrecht in België liet op zich wachten tot in 1948!