Villa's en Appartement in Dalyan

Dalyan (Kaunos) is klein stadje, gelegen de provincie Mugla aan de zuidwestkust van Turkije.  Het ligt op amper een half uur rijden van de luchthaven van Dalaman.   

Oorspronkelijk was het een klein vissersdorpje aan de Turkse zuidkust. Het ligt aan de Dalyan-rivier, die het meer van Köyceğiz verbindt met de Middellandse Zee.

Dalyan kwam in de jaren tachtig in de media naar aanleiding van plannen om het Iztuzu-strand voor het toerisme open te stellen. Deze plannen (grote all-in hotels) leidden tot grote ontreddering, omdat het strand één van de belangrijkste nestplaatsen was voor de bedreigde caretta-caretta schildpadden aan de Middellandse Zee. Door de hevige protesten van milieuactivisten kreeg de regio een beschermd statuut. Bouwen op het strand werd definitief verboden. Het strand en het land erachter werd gedoopt tot natuurgebied. Er gelden strenge (bouw)voorschriften om de natuurlijke biotoop van de schildpad niet te verstoren. Vandaag is het Iztuzu strand met de caretta caretta één van de belangrijkste toeristische trekpleisters geworden.

De status van natuurbeschermingsgebied heeft ook gevolgen voor de toegestane bouwactiviteiten in Dalyan zelf. Om Dalyan ecologisch te houden, is het dorp verdeeld in gebieden waarvan de bouwdichtheid varieert. Er mag niet hoger 2 en een half verdiepingen gebouwd worden, op bepaalde plaatsen is bebouwing helemaal verboden. Een speciaal bouwplan werd  opgesteld, een inwonersgroei tot maximum 15.000 inwoners in 2015 werd voorzien.

ENKELE WEETJES

  • Dalyan betekent viskweekerij
  • De belangrijkste trekpleister in Dalyan is het Iztuzu strand, waar de caretta caretta woont, en het is bereikbaar met de boot..
  • Door Zoover in 2011 verkozen tot het beste strand van Europa!
  • De naam van Dalyan was vroeger KAUNOS, een Karische stad, befaamd voor haar stadsmuren en prachtige rotsgraven, die nog steeds te zien zijn
  • De thermale bronnen en modderbaden langs de breukzone (zoet/zout water) zijn alom bekend
  • De Spa van Sultaniye aan het meer van Köycegis is wellicht de bekendste kuuroord in Turkije
Vrijblijvende afspraak

Aanbod

vanaf 166.333 LUXE BUNGALOWS IN DALYAN
meer informatie...
vanaf 115.962 Super ligging!
meer informatie...
vanaf 130.435 ZEER CENTRAAL GELEGEN
meer informatie...
vanaf 102.194 Vakantiegangers houden ervan
meer informatie...
vanaf 201.745 Ideaal voor verhuur
meer informatie...
vanaf 224.429 Stijlvolle woning
meer informatie...
Dalyan
Dalyan (Kaunos) is klein stadje, gelegen de provincie Mugla aan de zuidwestkust van Turkije.  Het ligt op amper een half uur rij...
Ons Aanbod