Annick

Verliefd op Spanje…… en kopen in Turkije.

Sinds geruime tijd waren wij op zoek naar een vakantiewoning, de eerste jaren voor vakantieperiodes en binnen enkele jaren voor langer verblijf. Wij zochten een nieuwe of vrij nieuwe constructie, niet te ver van een luchthaven, nabijheid van strand en zee was een pluspunt en dit in een omgeving waar de zomers warm zijn en de winters aangenaam.
Wij zochten een app/woning,  met een gemeenschappelijk zwembad. Het gebouw mocht modern zijn en wit zwart grijs zijn kleuren die ons aanspreken.
Veiligheid qua land en ook qua omgeving waren een vereiste. Wij zochten een woning niet te ver van het dagelijks leven.
Gezien mijn man bouwtechnisch zeer kritisch is in België hield ik mijn hart vast voor zijn bouwtechnische veeleisendheid in een land waar alles blijkbaar kon. Wij zochten iets dat ons een “wow” gevoel was en zouden nooit iets kopen dat aanvaardbaar was. Het begin van iets moois? Of een onmogelijke zoektocht ?

Na heel wat opzoekingswerk kwamen wij uit op Spanje en in ondergeschikte orde Turkije.

Spaans, een gemakkelijk aan te leren taal, een mooi en veilig land, meerdere luchthavens gemakkelijk bereikbaar. Het huren van een wagen en het zelf rijden is net zo eenvoudig als in Belgie.

Turkije, een mooi land, bij “ veiligheid” hadden wij vragen qua verblijf, bevolking maar ook qua aardbevingen. Zelf rijden zagen wij totaal niet zitten  en de taal leren evenmin.

Nu wij wisten waar wij zouden zoeken kwam de vraag, hoe wij zouden zoeken dus een briefje opgesteld in het Spaans, het Turks, het Engels en het Nederlands en dit gemaild naar een 30-tal binnen en buitenlandse gespecialiseerde kantoren.
De hoofdvraag was of er panden waren die aan onze criteria voldeden.
De reactie was immens. Bijna ieder had één of meerdere eigendommen die volledig aan onze vraag beantwoordden. Door meerdere aanbieders werden wij uitgenodigd, tickets en  verblijf waren gratis.

Het viel ons echter op dat er omzeggens geen gedetailleerde beschrijvingen en /of foto’s waren, enkel “ zeer aanvaardbare”  richtprijzen.
Omgevingsfoto’s, waarom wij uitdrukkelijk hadden gevraagd, waren er totaal niet.

Na het doorlopen van al de mails beslisten wij een eerste trip te maken naar Spanje. Een Belgisch kantoor, waar wij nog extra informatie met m.b.t. onze wensten aan hadden doorgetuurd, zelfs foto’s had een enorm goede Belgische vertegenwoordiging in Spanje. Ze hadden 100% zeker wat wij zochten.  Wij weigerden tickets en wij weigerden verblijf en boekten alles zelf en vlogen naar Spanje.

Wij werden enthousiast ontvangen doch stelden vast dat men op het kantoor enkel weet had van onze richtprijs.
Kort samengevat, de trip was een fiasco, de 20 panden die ons aangeboden werden stonden duidelijk in onze mail als “ NIET aan ons besteed”.
Gezien wij  niet in een spookstadje of op een afgelegen golfcomplex wilden wonen, en de oudere gebouwen kwalitatief en ook qua ruimte niet aanvaardbaar waren, kwam wij na 5 dagen teleurgesteld naar huis.
Wij stelden vast dat de alom besproken “ crisis” in Spanje een sprookje was. De panden waren inderdaad sterk in prijs gezakt (sommige tot 50%)  en kunnen er nu beschouwd worden als iets boven de marktwaarde. Wat de crisis er wel veroorzaak heeft is een verloedering van meerdere gebouwen waarbij duidelijk is dat er geen geld meer is om te voorzien in het noodzakelijk onderhoud van de gebouwen en je moet maar terecht komen in een gebouw waar enkele eigendommen leeg staan en de respectievelijk eigenaars  de in financiële moeilijkheden verkeren banken zijn die ze in beslag hebben genomen

Enkele weken later een eerste trip naar Turkije, omgeving Bodrum. Aldaar hetzelfde scenario. Ze hadden perfect wat wij zochten… tot wij aankwamen.
Het aanbod was sober, de kwaliteit van de aangeboden gebouwen was laag met veel technische bouwfouten o.a. vochtproblemen en om het enigste app dat ons toch wat aansprak te bereiken dienden men een bergbeklimmer te zijn.  Wij kregen zelfs een project te zien dat wij in eer en geweten kunnen omschrijven als “pure oplichting” ( foto’s zijn voorhanden).

Twee maal hadden wij vertrouwd op 1 aanbieder, 2 maal hadden wij onze reis zelf betaald, 2 maal kwamen wij bedrogen uit.

Men zegt dat een mens leert uit zijn fouten en misschien is dit ook zo. Wij planden een 3° trip van 6 dagen naar Turkije en maakten afspraken met 5 gespecialiseerde kantoren.  Wij zouden Antalya over Side naar Alanya trekken.
Wij dachten door elke dag met een andere aanbieder contact te hebben wij een betere selectie qua omgeving en ook  qua aanbod te kunnen maken.

Wij begonnen meer en meer te lezen over Turkije, het land, de omgeving het klimaat, de plaatselijke gebruiken.
Tussen de reacties die wij hadden ontvangen stak een mail van Veronique van immo Turkuaz.
Niets wees erop dat deze aanbieder beter zou zijn  dan de andere.
Bij onze vraag om meer informatie viel het wel op de informatie steeds volledig en accuraat was. Wij ontvingen zelfs een plannetje van Turkije met vermelding van de aardbevingszones.
Bij een telefonisch contact kregen wij de “eerlijke” uitleg dat er veel “rommel” te koop was op de Turkse markt en dat een selectie dan ook zeer belangrijk was…….. maar dat wisten wij al.

Wantrouwig als mijn man is, en zijn wantrouwen was nu opnieuw 2 maal terecht geweest, beperkten wij ons dus niet meer tot 1 aanbieder. Wij vertrokken dus naar Turkije en bezochten Antalya. Wij wisten al dat het een grote stad was.  Bij onze aankomst bezochten wij meerdere panden. Sommige beter dan andere maar geen enkel gaf ons een “wow” gevoel.
Niet getreurd echter want wij gingen ook nog naar Side waarvan wij wisten dat het landelijker was, met lager bebouwing maar ook een vochtiger klimaat in de zomer. Na Side zouden wij naar Alanya gaan waarvan wij wisten dat er zeer mooie appartement waren doch ook veel meer hoogbouw.

In Side had Veronique een bezichtiging geregeld met 3 promotoren. Wij gingen ook nog via een andere aanbieder bij andere promotoren gaan.
Veronique had verteld dat ze enkel werkte met promotoren die kwalitatief goed werk leverden….. maar dat verhaal hadden wij ook te horen gekregen van andere aanbieders en toch was het reeds meermaals verkeerd gelopen.

Via Veronique kwamen wij in Side dus in contact met Botam Qualitas, Mecitoglu en Kaya.

Qualitas, een nieuw project met villas in onze lievelingskleuren wit – grijs – zwart, vrij modern en, tot mijn grote verwondering,  een van mijn man zeer aanvaardbare kwaliteit.
Het paradepaardje van een plaatselijke architecten Ezgi die echt iets moois had gerealiseerd.  Eén probleem echter, nog 1 eenheid te koop dus grote twijfel maar ondertussen hadden wij gezien wat ze realiseerden in Turkije.

Metchitoglu, meerder projecten, voor mijn man “aanvaardbaar” qua kwaliteit maar men werkte veel met bruine kleuren binnen en buiten en dit was nu niet echt onze smaak.

Kaya, door Veronique ook aangeprezen maar ook in alle eerlijkheid omschreven als “duurder”.  Veronique had opnieuw gelijk: de projecten van Kaya waren zeer goed maar duidelijk boven ons budget.

Via andere aanbieders bekeken wij nog enkele andere projecten maar stelden vast dat Veronique inderdaad met de “betere“ aanbieders werkte.

Wat wij geleerd hadden van ons bezoek aan de diverse promotoren in Side was het feit dat de streek ons zeer sterk aansprak. Toch waren wij niet helemaal gerust. Het verkeer was hectisch, daar rijden met een wagen was een risico. Indien wij daar iets zouden kopen, hoe zouden wij ons eten kopen, wat moesten wij kopen, waar konden wij gaan eten, hoe konden wij ons verstaanbaar maken.

Bij de firma Kaya hadden wij Aiden leren kennen, een grote man met een hoog knuffelgehalte, een man die fier was op zijn land maar vooral op Side.  Niettegenstaande hij niets had dat binnen ons budget paste liet hij ons wel de omgeving zien, gingen wij iets eten en leerden wij wat plaatselijke gebruiken.
Aiden zei ons dat hij begreep dat zijn project te duur was maar dat hij  het aangenaam zou vinden dat wij in Side, in zijn stad iets zouden kopen…. zelsf al was dit nu van een andere aanbieder…….. Qualitas.

Qualitas sprak ons nog steeds erg aan maar het gegeven dat er nog maar 1 eenheid te koop was, was een tegenvaller.

Door het zien van de projecten van Qualitas en Kaya beseften wij dat wij “goed” zaten in Side maar een euforische eerste indruk is echter niet aan mijn man besteed. Hij wil zekerheden in het leven dus huurden wij een auto…… iets dat wij in feiten nooit zouden gedaan hebben in Turkije.
Met de wagen bezochten wij de streek de aanpalende gemeenten en de stad Manavgat.
De wagen gaf ons de vrijheid die wij nodig hadden om alles zelf te ontdekken, de restaurants, de voedingswinkels…….. het beviel ons enorm, zelfs zo goed dat wij ons bezoek aan Alanya annuleerden en ons zelf betaald hotel er opzegden.

Na Side verkend te hebben en overtuigd geraakt te zijn dat dit de streek was waar wij iets wilden realiseren, hadden wij opnieuw contact met Aiden.  Zijn project “ The Valley” was in opbouw en was duidelijk boven ons budget, tevens waren er in het project  heel wat bruine accenten gelegd, Turken vinden namelijk houtskleur mooi.  Aiden vertelden ons dat er aan het project qua architectuur niet mocht gewijzigd worden maar binnen de woningen  mocht in feite gedaan worden wat de kopers beslisten, weliswaar tijdens de bouwfase.

Deze  nieuwe wending opende perspectieven voor ons. Wij kregen de gelegenheid om een wooneenheid aan te schaffen in en  mooi complex en de inrichting mochten wij mee bepalen.
Mijn man had steeds gesteld dat ons budget voor Turkije maximum 65% mocht zijn van ons budget voor Spanje.  Spanje was Europees, gaf meer zekerheid en gaf meer veiligheid qua eigendom.  De budgetbeperking voor Turkije was dus geen financiële kwestie maar eerder een financiële veiligheid.

Wij verlieten na 6 dagen Side met heel wat informatie en met een offerte die ons vooropgesteld budget sterk overschreed.  Wij hadden in Side inderdaad ook zaken gezien die beneden ons budget vielen en die ogenschijnlijk “aanvaardbaar” waren maar deze doorstonden geen van allen de kritiek van mijn man die liever niets kocht dat iets waar problemen van kwamen.

Na onze terugkeer kwamen er nog veel meer vragen en dag na dag kregen wij coherente antwoorden van Veronique.  Wij leerden Veronique kennen als een “betrouwbaar” immo makelaar en geloof mij…… dit was na tal van andere ervaringen, een uitzondering.  Wij leerden de firma Kaya beter kennen, hun structuur, hun opvolging van de gebouwen en hun after sales service.  Het aangebodene stak met kop en schouders uit boven Spanje alwaar wij meerder  verloederde projecten hadden gezien omdat het leven in “mede-eigendom” niet goed was geregeld of zelfs niet meer bestond.

Tot mijn verbazing stemde mijn  “uitermate kritische en veeleisende“ echtgenoot in om een eigendom te kopen bij Kaya, meer nog hij verkoos 3 slaapkamers boven ons idee van 2 slaapkamers. Wij zijn dus terug naar Side gereisd en hebben er met behulp van Kaya alles in orde gebracht. De afwerking binnenin onze woning is volledig naar onze zin.  Via foto’s op de site en ook foto’s die ons doorgestuurd worden volgen wij alle werken op en ondertussen zijn wij reeds 2 maal op werfbezoek geweest.  In september gaan wij er genieten van onze nieuw opgeleverde woning, een woning die ons een –WOW-  gevoel geeft.

Verliefd op Spanje en kopen in Turkije ?????   Bedankt Veronique voor de informatie, de begeleiding en de contacten.

Annick

november 2012