In the pipeline: Buitenlanders die investeren in Turkije: speciaal Turks burgerschap?

Veronique Matthys 12 dec 2015

Nihat Zeybekci, de Turkse minister van Economische Zaken, uitte het idee dat mensen die voor een bepaald bedrag aan vastgoed in Turkije kopen, een speciaal Turks burgerschap zouden kunnen bekomen.

Op heden is het bedrag dat door buitenlanders wordt geïnvesteerd (in woningen of gronden) tussen de 4 en de 5 miljard dollar.  Mensen die ervan dromen om in Turkije te wonen, en die daar het geld voor hebben, mogen naar hier komen, en wij zouden ze een speciaal burgerschap kunnen bieden, aldus Zeybekci.  We spreken dan niet over de kleine sommetjes, het gaat hier over een investering tussen 0.5 en één miljoen dollar.

De binnenlandse gelden zijn niet voldoende om de groei jaarlijks met 5% voort te zetten.  Men wil met deze maatregel een nieuwe klasse aan rijke Turken creëren.

Als we de tijdspanne van september 2014 tot september 2015 bekijken, dan is de tendens dat de verkoop aan buitenlanders daalde met 4.8% ten opzichte van het vorige jaar.  Nochtans was er in mei 2015 een uitschieter met 21% meer verkopen ten opzichte van mei 2014.  Ook in juli 2015 was de tendens stijgende, zie in dit verband ook mijn blog van 20 oktober jl, klik hier!

In 2014 kochten buitenlanders voor bijna 4.5 miljard dollar aan huizen en gronden in Turkije.  Dit was een absoluut record ten opzichte van alle voorgaande jaren.