aangifte buitenlands onroerend goed dus ook uw appartementje in Turkije!

Veronique Matthys 20 apr 2022

In februari 2021 werd een nieuwe regeling ingevoerd aangaande de aangifte van buitenlandse onroerende goederen. Dit had alles te maken met de veroordeling van België door het Europese Hof van Justitie voor de (discriminerende) manier waarop inkomsten uit onroerende goederen die in het buitenland gelegen zijn belast werden.

Vanaf inkomstenjaar 2021 (aanslagjaar 2022) ziet het er een stuk beter uit!

Er zal op dezelfde manier gewerkt worden voor de aangifte van buitenlandse onroerende goederen dan voor de in België gelegen onroerende goederen, m.n. men gaat een Kadastraal Inkomen (K.I.) bepalen op basis van de aangifte die u gaat doen.

Dit heeft tot gevolg dat belastingplichtigen zelf spontaan aangifte zullen moeten doen van buitenlandse onroerende goederen zodat het KI en de belastbare basis berekend kan worden.

Deze nieuwe regeling is van toepassing op inwoners van ons land die onderworpen zijn aan de personenbelasting (maar ook voor bepaalde rechtspersonen)

Wanneer u de aangifteverplichtingen niet (tijdig) nakomt, kan er een administratieve geldboete van minstens 250 euro en maximaal 3.000 euro opgelegd worden.

Het is dus nu het juiste moment: geef je onroerende goederen aan! Hieronder een aantal links waar u het invulformulier terugvinden, maar u kan ook altijd contact opnemen via mail, ik help u graag bij het invullen!

 Voor Vlaanderen, klik hier!

Voor Wallonië of Brussel, klik hier!