Leningen en hypotheken voor het kopen van een vakantiehuis in Turkije in een notendop

Veronique Matthys 01 mei 2015

Leningen en Hypotheken in een notendop

Hoe zit het met hypotheken voor de aankoop van een vakantiehuis in Turkije?

Er zijn nogal wat vragen over een lening of hypotheek voor een huis in Turkije.  Wij als Europeanen, verwachten dezelfde intrestvoeten als bij ons, m.a.w. zeer laag.

Turkije is een hele andere economie, waar er voor 2007 geen sprake was van een hypotheek op een woning, en waar andere voorwaarden zijn dan bij ons.  Als u rentevoeten aangeboden krijgt van 8 of 9% door een Turkse bank voor het verstrekken van een hypotheek, dan zou u dat niet mogen verwonderen.  Bij ons was dat vroeger ook zo.  Eigenlijk mag je stellen dat het banksysteem heel veilig is in Turkije, net omdat er zo’n hoge drempel is voor particulieren om te gaan lenen bij de bank.

Beschikt u (als Turk of buitenlander) niet over een startkapitaaltje, dan mag u uw droom best al opbergen.

Turkse banken gaan u dan geen lening geven.

De goedkoopste manier van lenen voor uw vakantiehuis in Turkije

Het makkelijkste en goedkoopste is: u bezit een eigen woning in België, en u neemt hierop een hypothecaire lening voor uw aankoop in Turkije. De rentepercentages zijn dan zoals bij ons, de bank dekt zich in door uw woning in België te hypothekeren als u niet aan uw verplichtingen voldoet.  Vraag een offerte bij uw eigen bank (zodat u in eerste rang kan lenen), maar vergeet zeker niet 2 andere banken te raadplegen om eens een vergelijking te kunnen maken.  U zou ervan schrikken hoeveel u dit kan opbrengen!

Een persoonlijke lening met onroerend doel voor een vakantiehuis in Turkije

Misschien heeft u geen eigen woning in België of Nederland.  Misschien wil u uw woning niet hypothekeren, om één of andere reden.  Of misschien wil u niet bij de notaris langs gaan en wil u het op een andere manier handelen, met minder administratie.

Dan biedt de persoonlijke lening met onroerend doel wellicht soelaas.  De maximale looptijd is 10 jaar.  De rentevoet ligt lager dan bij een gewone persoonlijke lening.

Zelfde verhaal: raadpleeg uw eigen bank en vraag 2 alternatieve offertes.  Zorg ervoor dat u zelf al een mooie som gespaard heeft, zodat uw quotiteit interessant wordt, en u de beste tarieven kan vragen.  Op deze manier kan u wellicht uw vakantiehuis in Turkije toch nog op een interessante manier kopen.

Een hypotheek nemen bij een Turkse bank van hier uit!

Belgische banken of Europese banken financieren geen woning die gelegen is op Turks grondgebied, gewoon omdat ze er geen hypotheek kunnen op vestigen.

Er zijn banken, zoals HSBC, die een Turkse afdeling hebben (Demirbank) en die dus vanuit Europa via hun Turkse zustermaatschappij een hypotheek kunnen nemen op een onroerend goed in Turkije.  Maar de rentevoeten zullen ‘op z’n Turks’ zijn, ttz. veel hoger dan bij ons.

Een hypotheek nemen in Turkije zelf bij een Turkse bank (naar Turks recht)

Wij kunnen u een lijst bezorgen van Turkse banken die hypotheken aan Belgen en Europeanen verstrekken.

De hoofdvoorwaarde is in de meeste gevallen dat men meteen kan beschikken over een tapu, dus dat de woning niet off-plan aangekocht wordt.

Besluit:

  • Een lening afsluiten bij een Turkse bank in Turkije aan Turkse rentevoeten kan, maar is duur.
  • U dient dan over een behoorlijk (lees +/- 20%) bedrag te beschikken om zelf in te brengen.
  • In geval van off-plan aankoop, kan u dus eerst uw eigen inbreng doen, en het saldo door de bank laten regelen aan het bouwbedrijf op het moment van de oplevering van het vakantiehuis.
  • Andere alternatieven voor de financiering zijn de moeite van het bestuderen waard.