Belasting vakantiewoning Turkije

Heel wat Belgen overwegen een tweede verblijf in Turkije te kopen om vervolgens te verhuren en een extra inkomen te vergaren. Een aantal vragen over belastingen dringen zich hier op. Uw tweede verblijf in het buitenland, in dit geval Turkije, valt onder uw vermogen. In ons Belgische fiscale stelsel valt uw vermogen.Verhuur tweede verblijf Turkije. Als u uw huis in Turkije verhuurt zult u verhuur inkomsten hebben. U betaalt al belasting over een fictief rendement (geschatte huurwaarde, cf. kadastraal inkomen) op uw tweede verblijf in Turkije, de werkelijke huurinkomsten in België zijn dus vrijgesteld van belasting..
De fiscus in België wil van u weten wat de geschatte huuropbrengst per jaar van uw huis/grond in Turkije is. 
Voor bebouwde percelen (een appartement, een villa) vult u dus een relevante som in bij vakje 130 – voor onbebouwde percelen (een perceel grond) vult u een som in bij vakje 131.  Er is geen uitwisselingsverdrag tussen België en Turkije.  U dient dit spontaan aan te geven.  Ook als u niet verhuurt, of als u geen opbrengsten heeft uit uw onroerende goederen, dient u hier een schatting in te vullen.  Vergelijk het met wat wij kennen als ‘kadastraal inkomen’ die u in dit geval zelf bepaalt.  Redelijkheid lijkt hier de boodschap. Deze som komt dan mee in uw belastbaar inkomen en u zal erop belast worden aan de belastingvoet van uw hoogste schijf.

Het rendement op een huis in Turkije kan groot zijn en de belasting die u in België dient te betalen is hierbij vergeleken verwaarloosbaar.

Uw tweede verblijf in Turkije belast in Turkije
In Turkije betaalt uw de jaarlijkse onroerend goed belasting. Dit is meestal 0,1% van de geregistreerde waarde (tapuwaarde). Daarnaast moet u inkomstenbelasting betalen als u inkomsten hebt uit uw woning. Dit kan op 2 manieren :

  1. U verkoopt uw 2e huis binnen 5 jaar. U dient dan inkomsten belasting te betalen uit de winst die u behaald heeft op de verkoop van uw 2e huis. 7.700 TL is vrijgesteld van belasting.
  2. U haalt inkomsten uit de verhuur van uw tweede huis Turkije. Hieronder ziet u de tabel voor de inkomstenbelasting. U kunt zelf berekenen hoeveel belasting u dient te betalen op uw verhuur inkomsten. De inkomsten uit de verhuur van uw huis in Turkije is in 2012 tot 2.800 TL vrijgesteld.

belasting vakantiewoning turkije