Hoe bepalend is de godsdienst voor het dagelijks leven?

  • Turkije is voor 98% islamitisch. Aan de kusten is de beleving aanzienlijk vrijer en is men meer op het westen georiënteerd; sommige mensen bezoeken geregeld een moskee terwijl anderen er zelden komen.
  • In de binnenlanden van Turkije wordt daarentegen een groter deel van het dagelijks leven door de regels van de Koran bepaald. De drie belangrijkste strekkingen in de islam in Turkije zijn de Soennieten, de Alevieten en in mindere mate de Sjiieten.
  • Turkije op zich bestond vroeger uit tal van volkeren: de Hatti, de Hethieten, de Perzen, de Romeinen, de Seltsjoeken, de Osmanen en natuurlijk de Turken zelf.
  • Turkije is het meest bekende Islamitische land met scheiding van Kerk en Staat.  Dit is duidelijk voelbaar in het dagelijkse leven:  in de grootsteden (zeker Istanbul, Izmir, Antalya…) is de samenleving zeer modern georganiseerd. Behalve in Turkije zijn in andere Turkse landen, Kirgizië, Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan en Azerbeidzjan, kerk en staat ook streng gescheiden.  Syrië, Libanon en Indonesië hebben ook geen staatsgodsdienst, hoewel het grootste deel van de bevolking moslim is.
  • Wist u dat het stemrecht voor vrouwen eerst bestond in Turkije (1934) en veel later pas in België?
  • Maria en Jozef woonden in een klein kluizenaarswoninkje in de buurt van Efeze, waar Maria haar levensavond volbracht (wetenschappelijk omstreden). Paus Johannes XXIII verklaarde deze plaats tot laatste huis van de Maagd Maria. Daarna is het een belangrijk pelgrimsoord geworden voor vele christenen. Het water dat uit de plaatselijke bron stroomt zou een helende kracht bezitten...
  • En dan nog dit: Turkije is bekend om het sieraad welk het boze oog afwenden kan. Als het blauwe oog (Nazar Boncugu) versplintert, heeft het zijn taak volbracht en zijn bezitter beschermd.